Επενδύοντας στην Ελλάδα το 2017: Μια συνέντευξη με τον Mr P&I Ελλάδος, Ιω. Τσιλιμπάρη (βίντεο)

Στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 ελήφθη η απόφαση της μητρικής εταιρείας… Μια γερμανική πολυεθνική, με παρουσία σε δεκάδες χώρες του κόσμου, επέλεξε τα Ιωάννινα για να επεκταθεί και στην Ελλάδα, και μέσω της χώρας μας, να στοχεύσει στην αγορά των Βαλκανίων και των προς ανατολάς μας χωρών.

Η μεγάλη γερμανική εταιρεία Λογισμικού και Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού P&I (Personal & Informatik) AG, δημιουργώντας τη νέα θυγατρική της με την επωνυμία P&I Ελλάς ΕΠΕ, είναι μια από τις πολυεθνικές που λειτουργούν στη χώρα μας όχι με έδρα την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη, αλλά την Ήπειρο.

Γιατί Γιάννενα; Γιατί ο CEO της εταιρείας λέγεται Βασίλης Τριάδης, είναι Έλληνας και κατάγεται από το Γρεβενίτι Ζαγορίου. Αυτός όμως, ήταν ένας μόνο από τους λόγους της απόφασης αλλά όχι ο ουσιαστικός και δεν θα λαμβάνονταν υπόψη, αν δεν συνέτρεχαν παράλληλα, μια σειρά από παράγοντες… Την εισήγηση και τεκμηρίωση της πρότασης να «πιάσει» Γιάννενα η πολυεθνική ανέλαβε ο διευθυντής ανάπτυξης της εταιρείας το 2016, Ιωάννης Τσιλιμπάρης, ο οποίος μας παραχώρησε μια πολύ ενδιαφέρουσα και αποκλειστική συνέντευξη για τις επενδύσεις στην Ελλάδα, για την αγορά των νέων τεχνολογιών και την σχεδιαζόμενη ανάπτυξη της θυγατρικής, P&I Ελλάδος ΕΠΕ, ως γενικός διευθυντής της θυγατρικής.

 

Το ξεκίνημα

Η κουβέντα ξεκίνησε όπως ήταν λογικό, με την αναδρομή σε αυτό το δύσκολο εγχείρημα που έκανε μια πολυεθνική από τη Γερμανία, να μιλά πλέον Γιαννιώτικα. Το καλοκαίρι του 2016, μετά από μια αλλαγή στη σύνθεση του boardofdirectorsτης εισηγμένης στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης P&IAG, γεννιέται η ιδέα και όπως θυμάται ο κ. Τσιλιμπάρης «το Σεπτέμβρη του 2016 μου ανατέθηκε να εξετάσω την περίπτωση να έρθουμε Ελλάδα και αφού κατέληξα στο proofofconceptτου να αποδείξω ότι μπορούσε να γίνει η δουλειά στα Γιάννενα, έκανα την αναφορά μου να στήσουμε ένα developmentcenterγια τα προϊόντα της μαμάς εταιρείας». Τέλη του 2016 και πρακτικά την 1η Γενάρη του 2017 δόθηκε η εντολή «Γιάννη, ξεκίνα!».

Στην εισήγηση, κατέληξε ότι τα Γιάννενα είναι ένα κλειστό «οικοσύστημα» που εύκολα μπορεί να προσελκύσει κόσμο ως μόνιμη κατοικία, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα του rotationτων στελεχών και η πόλη μπορεί να απευθύνεται σε τρία εκπαιδευτικά ιδρύματα που παράγουν καλούς αποφοίτους, στον τομέα της Πληροφορικής: Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ΤΕΙ Ηπείρου και Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας. Αυτό που δεν ανέφερε ο διευθυντής αλλά εννοείται, είναι το κομβικό γεωγραφικά σημείο, στο οποίο βρίσκονται τα Γιάννενα, λόγω των οδικών αξόνων.

Πόσο εύκολο όμως, είναι στην Ελλάδα των οκτώ χρόνων μνημονίων, να ξεκινήσει μια επένδυση; Πόσο φιλική είναι η χώρα μας σε αυτό που είναι σήμερα ζητούμενο για να έρθει η ανάπτυξη και να μειωθεί η ανεργία; Καλύτερη απάντηση δεν θα μπορούσαμε να έχουμε παρά από έναν άνθρωπο που γνώρισε για τα καλά τους προηγούμενους μήνες την ελληνική δημόσια διοίκηση και κυρίως, τις ελληνικές φορολογικές αρχές. Το πρόβλημα δημιουργείται μεταξύ άλλων από την απίστευτη πολυνομία. Σημείωσε χαρακτηριστικά: «Μπορείς να γνωρίσεις τρεις διαφορετικούς υπαλλήλους που δουλεύουν στη ΔΟΥ και οι οποίοι σου δίνουν τρεις διαφορετικές γνώμες για το ίδιο πρόβλημα. Ο ένας γνωρίζοντας τη νομοθεσία του 2003, ο άλλος με τη νομοθεσία του 2002 και ο τρίτος με τη νομοθεσία του 2007, ας πούμε. Και λες ποιο τελικά ισχύει; Μπορεί κάποιος να μου πει;»…

Το δεύτερο πρόβλημα είναι η απουσία υποδομών. Όχι τόσο οι βαριές υποδομές, όσο τα δίκτυα. Οπτικές ίνες δεν υπάρχουν, δίκτυα ηλεκτροδότησης με προβλήματα κτλ.

Και το τρίτο, μιλώντας για τα Γιάννενα, είναι η έλλειψη μεγάλων χώρων για εταιρείες υπηρεσιών. «Τα Γιάννενα δε φτιάχτηκαν για εταιρείες που μπορούν να φιλοξενήσουν σε έναν ενιαίο χώρο, 100-150 άτομα», αν δεχτούμε ότι μια εταιρεία στο ξεκίνημά της, θα αποφύγει το μεγάλο κόστος της πρώτης εγκατάστασης διαμορφώνοντας ένα κτίριο από την αρχή.

Το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου είναι καλό αλλά δεν φτάνει στην P&I, αν σύντομα δε λυθεί το θέμα της εγκατάστασης της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που σήμερα δεσμεύει σημαντική έκταση του πάρκου για τις ανάγκες των μαθημάτων. Αναμένεται ως γνωστόν, η λειτουργία της Σχολής στο Παπαζόγλειο και αν αυτό προχωρήσει, η εταιρεία θα εκμεταλλευτεί στην πλήρη ανάπτυξή της, τους χώρους που σήμερα χρησιμοποιεί η Σχολή, όπως συνέβη για το άνοιγμα στη δεύτερη φάση, αυτές τις μέρες. «Αν την ξεπεράσουμε την οροφή, είναι δικό μας πρόβλημα, πρέπει να βρούμε κάποια άλλη λύση, εκτός Πάρκου», σημείωσε.

 

Αναζητώντας προσωπικό

Παρ’ ότι στην Ελλάδα η ανεργία των νέων επιστημόνων ξεπερνάει το 50%, των όσων έχουν μείνει στη χώρα μας ακόμα, στον πρώτο κύκλο προσλήψεων τον περασμένο χρόνο, ο κ. Τσιλιμπάρης κάλυψε μόνο τις 14 από τις 20 προσφερόμενες θέσεις. Γι’ αυτό βέβαια, όπως μας λέει, ίσως έφταιγε και ο ίδιος με τον τρόπο με τον οποίο προσέγγισε την ελληνική αγορά εργασίας, με τη νοοτροπία του Βορειοευρωπαίου τεχνοκράτη, στελέχους μεγάλων επιχειρήσεων για μια ζωή, ζητώντας τη βοήθεια των δομών διαμεσολάβησης των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Υπάρχει την ίδια ώρα και η σκληρή πραγματικότητα του λεγόμενου braindrainπου αποδυναμώνει τη χώρα μας από καλά στελέχη. «Μην ξεχνάμε ακόμα πως τα δυνατά χαρτιά, ήδη έχουν βρει το δρόμο τους, είτε βρίσκοντας δουλειά στην Ελλάδα, είτε βγαίνοντας στο εξωτερικό για να κάνουν καριέρα» λέει.

Πλέον, για τους επόμενους κύκλους ανάπτυξης της εταιρείας που μέχρι το 2020 θα φτάσει τα 120 προσωπικό σε προγραμματιστές, έχει αποκαταστήσει τις μεθόδους του και έχει βρει πληθώρα ενδιαφερομένων, με σχεδόν τρία βιογραφικά να λαμβάνει καθημερινά η εταιρεία. Η οποία τονίζεται, δεν ψάχνει για έμπειρους επαγγελματίες με φοβερή προϋπηρεσία, αλλά juniordevelopers, με βασικές γνώσεις πληροφορικής και ταλέντο…

13 προγραμματιστές στην πρώτη φάση αφού έφυγε ο ένας, 18 στη δεύτερη φάση που ολοκληρώθηκε προ ημερών και άλλα δέκα άτομα θα προσληφθούν ως τον Απρίλιο, για ένα νέο τμήμα (QA) που αποφασίστηκε να συσταθεί πριν από μερικές εβδομάδες. Η προοπτική ανάπτυξης της εταιρείας προβλέπει ως το 2020, 120 άτομα προσωπικό, χωρίς αυτό να αποκλείει το ενδεχόμενο η εταιρεία να βρει μεγάλους πελάτες και να αρχίσει να αναπτύσσει το πεδίο της, πέρα από τον αρχικό σχεδιασμό.

 

Τι κάνει η P&AG;

Ποια είναι όμως, η Personal & Informatik AG; Μια Γερμανική πολυεθνική, ηλικίας 50 ετών, με παρουσία σε δεκάδες χώρες, κέρδη ετησίως μερικών δεκάδων εκατομμυρίων και με προϊόν, μια καινοτόμα και πρωτοποριακή πλατφόρμα λογισμικού, η οποία προσφέρει μοναδικές και επαναστατικές λύσεις σε διαδικασίες σύγχρονης διαχείρισης ανθρώπινων πόρων (HR) σε συνεχή βάση. «Είναι ένα ηλεκτρονικό λογιστήριο που παρέχει και την διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και τη μισθοδοσία, την απόδοση φόρων κτλ.» εξηγεί ο κ. Τσιλιμπάρης, με δουλειές που σήμερα καλύπτουν χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και το 60% του δημόσιου τομέα της Γερμανίας.

H πλατφόρμα υπάρχει, δουλεύεται και εξελίσσεται. Παραμετροποιείται όπως μας είπε ο κ. Τσιλιμπάρης. Η ελληνική θυγατρική έχει πεδία να αναπτύξει αλλά ο βασικός στόχος είναι η διείσδυση της εταιρείας στην ελληνική αγορά, με πιθανό μεγάλο πελάτη μελλοντικά και το ελληνικό δημόσιο. Όλη η ευρύτερη περιοχή - Βαλκάνια, Τουρκία κι αραβικές χώρες – είναι «παρθένα» στην ψηφιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού. «Προσβλέπουμε λοιπόν, να βρούμε μεγάλους πελάτες και να προχωρήσουμε και στην παραμετροποίηση της πλατφόρμας στα Ελληνικά», κάτι που είναι ο επόμενος στόχος της ελληνικής θυγατρικής. Αυτό βέβαια σημαίνει περαιτέρω εξέλιξη για την εταιρεία, κάτι που θα κριθεί από τη ζήτηση των υπηρεσιών και των προϊόντων της P&IΕΠΕ, στην ελληνική αγορά.

Και ο τομέας της πληροφορικής σύμφωνα με τον κ. Τσιλιμπάρη είναι ένας τομέας με μεγάλη προοπτική επαγγελματικής αποκατάστασης… Μέχρι το 2020 λέει, σύμφωνα με μελέτες, θα λείπουν 2,5 εκατ. θέσεις πληροφορικής σε όλο τον κόσμο, κάτι που σημαίνει ότι είναι μια δουλειά με μεγάλη ζήτηση. Στην Ελλάδα, ο τομέας της πληροφορικής έχει κάλυψη 63-64%!

Κλείνοντας, ο διευθυντής της P&I Ελλάς ευχαρίστησε όσους από τους τοπικούς άρχοντες συνέβαλαν για το καλωσόρισμα και το κατά το δυνατόν ομαλότερο ξεκίνημα της εταιρείας. Ανάμεσα σε αυτούς, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης, η αντιπεριφερειάρχης Ν. Τύρου – Ούζα που γνωρίζονταν προσωπικά με τον ίδιο εδώ και χρόνια, οι Μπέγκας και Μανταλόβας από το Δήμο Ιωαννιτών και τέλος, οι εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του ΤΕΙ Ηπείρου.

Δείτε όλη τη συνέντευξη στο https://www.youtube.com/watch?v=0QBd6xc_8WA

 

 

(To ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Νέοι Αγώνες" στο φύλλο του Σαββάτου, 27/1/2018)